Ravi Jilka

The Greenham Nest

The Greenham Nest is a project that focuses on the sustainable wildlife of birds. It is situated across the 1000 arcs of Newbury, Greenham Common in Berkshire to restore the wildlife to the area. This project should also integrate accommodation to a community of 10 families’ of smallholdings and facility areas. 

The Greenham Nest is a project that integrates bird watching areas and establishing the awareness of the sparse bird population in the area. Along with this, the local community will be encouraged to help plant more trees and help protect the wildlife to the common. The project also integrates the sustainable cash crop processing and storage facilities to help the community to sell out the crops to the local communities across the Newbury area.  

The design of the building marks from the inspiration of the bird’s nest in the common. From the initial concepts of twigs and building up layers to form the shape of the building pointing towards many key forested bird sections in the common; while still keeping with an ‘in’ & ‘out’ feel to the building. The main materiality of the building was taken into a response to the natural environment in using sustainable materials of Rammed earth and CLT. The design embeds itself with the topography of the highest point of the common that looks out on to the fields of the vegetations common and the crops.  

Natural, Birds, Sustainable, Calm, Community

The Greenham Nest is a project that focuses on the sustainable wildlife of birds. It is situated across the 1000 arcs of Newbury, Greenham Common in Berkshire to restore the wildlife to the area. This project should also integrate accommodation to a community of 10 families’ of smallholdings and facility areas. 

The Greenham Nest is a project that integrates bird watching areas and establishing the awareness of the sparse bird population in the area. Along with this, the local community will be encouraged to help plant more trees and help protect the wildlife to the common. The project also integrates the sustainable cash crop processing and storage facilities to help the community to sell out the crops to the local communities across the Newbury area.  

The design of the building marks from the inspiration of the bird’s nest in the common. From the initial concepts of twigs and building up layers to form the shape of the building pointing towards many key forested bird sections in the common; while still keeping with an ‘in’ & ‘out’ feel to the building. The main materiality of the building was taken into a response to the natural environment in using sustainable materials of Rammed earth and CLT. The design embeds itself with the topography of the highest point of the common that looks out on to the fields of the vegetations common and the crops.  

Natural, Birds, Sustainable, Calm, Community

Philadelphia Pepper Pot

The Philadelphia pepper port soup is Philadelphia and Caribbean is spicy dish, which is mainly comprised of vegetables, black pepper and beef tripe. 

The Philadelphia Pepper pot Soup kitchen focuses its values on bring the a nutrition warm meal catering to the local community, teaching the cultural background from the soups creation and Philadelphia culture. It also brings the opportunity for people to socialise.  

The Soup Kitchen provides the essential equipment and storage of ingredients of the soup. A particular part of the unit includes a fold out greenhouse to grow parsley and basil that are heated by filtering the heat of the kitchen fumes while cooking. 

The main unit of the kitchen being the base of the temporary building in Reading Abbey. It comprises of kinetic expanding elements, to create a verandah and a small green house space to grow a few of the Philadelphia pepper pot soup ingredients. The soup and the Philadelphia culture influence much of the unitthrough the form and design influenced by the Philadelphia architecture and tripe texture. The unit is comprised of zinc coated steel panels to mimic the Philadelphia house facade and contrast itself from its location. 

Community, Warmth, Comforting, Kinetic, Steel 

The Philadelphia pepper port soup is Philadelphia and Caribbean is spicy dish, which is mainly comprised of vegetables, black pepper and beef tripe. 

The Philadelphia Pepper pot Soup kitchen focuses its values on bring the a nutrition warm meal catering to the local community, teaching the cultural background from the soups creation and Philadelphia culture. It also brings the opportunity for people to socialise.  

The Soup Kitchen provides the essential equipment and storage of ingredients of the soup. A particular part of the unit includes a fold out greenhouse to grow parsley and basil that are heated by filtering the heat of the kitchen fumes while cooking. 

The main unit of the kitchen being the base of the temporary building in Reading Abbey. It comprises of kinetic expanding elements, to create a verandah and a small green house space to grow a few of the Philadelphia pepper pot soup ingredients. The soup and the Philadelphia culture influence much of the unitthrough the form and design influenced by the Philadelphia architecture and tripe texture. The unit is comprised of zinc coated steel panels to mimic the Philadelphia house facade and contrast itself from its location. 

Community, Warmth, Comforting, Kinetic, Steel