Youssef Shafiek

Greenham Waterway

The scheme within this project is mainly inspired by the concept of preserving water within the site and utilising it as best as possible. The cash crops grown (Soybean, Peas and Mushrooms) within the small holdings consist of three different plants which combine together in the special labs designed to create a meat alternative for the families to distribute. These plants are chosen as they have a high source of protein as well as uses significantly less water in production. 

The design strategy follows three different scales of nature within the building in relation to the site as a whole. Starting from the larger scale of small holdings it is reduced to a medium sized garden spaces allocated to the families to grow their own unique crops and that flows naturally outside from a courtyard designed with the building to allow the immediate surroundings to act as a medium scale of nature. This is then scaled down further into a smaller scale throughout the building through small openings which integrate nature within the building as well as a roof garden and internal courtyard space.  

The building in general aims to work together with sunlight and water as they are the key ingredients to growing plants. As water is fed into the building underground it is allowed to naturally flow through a step well design which allows the water to “flood” the underground area as it is expected. As water is then fed upwards into the building, a roof system is in place to allow sunlight to fall in and work against each-other. 

Water, Light, Community, Sustainability, Nature 

The scheme within this project is mainly inspired by the concept of preserving water within the site and utilising it as best as possible. The cash crops grown (Soybean, Peas and Mushrooms) within the small holdings consist of three different plants which combine together in the special labs designed to create a meat alternative for the families to distribute. These plants are chosen as they have a high source of protein as well as uses significantly less water in production. 

The design strategy follows three different scales of nature within the building in relation to the site as a whole. Starting from the larger scale of small holdings it is reduced to a medium sized garden spaces allocated to the families to grow their own unique crops and that flows naturally outside from a courtyard designed with the building to allow the immediate surroundings to act as a medium scale of nature. This is then scaled down further into a smaller scale throughout the building through small openings which integrate nature within the building as well as a roof garden and internal courtyard space.  

The building in general aims to work together with sunlight and water as they are the key ingredients to growing plants. As water is fed into the building underground it is allowed to naturally flow through a step well design which allows the water to “flood” the underground area as it is expected. As water is then fed upwards into the building, a roof system is in place to allow sunlight to fall in and work against each-other. 

Water, Light, Community, Sustainability, Nature